top of page

Puhutaanko hetki esivaihdevuosista


Kuva Sari Mäihäniemi



Olet ehkä kuullutkin että, tämä on joku omituinen oireisto, jolla voidaan selitellä keski-ikäisten naisten kiukuttelua??


Viimeisen vuoden olen kuitenkin suuresti ihmetellyt kaikenlaisia jänniä juttuja, joita omassakin kehossa olen havainnut. Onnekseni päätin maksaa yksityisestä gynekologista viime vuonna, joka totesi minulla esivaihtarit, jotta edes saa jonkun selityksen näille naiseuden muutoksille.

Itse asiassa se helpotti jo kummasti <3

Kaikki mitä asiasta jaan, ovat siis omia kokemuksiani ja mitä olen asiaan tutustunut.

Kävin tuossa hetki sitten Menopaussi verkkokurssin ja jonkun verran olen aiheesta lukenutkin. Mutta muistutan kuitenkin, että nämä siis omia kokemuksiani <3


Käy ihmeessä lääkärissä tai gynellä jos jotakin tämän muotoista itse omassa kehossasi koet, minä en missään nimessä ohjeista mihinkään, mutta koin tarpeelliseksi jakaa omia kokemuksia.

Joskus asioista puhuminen ja jakaminen luo jo hyvää oloa <3


 

Mitäs ne sitten oikein on, tai mitä kaikkea ne voivat olla..


Nehän eivät kaikilla tule esiin samalla tavalla, mutta ennen kuukautisten loppumista monella naisella on erilaisia kuukautiskiertoon liittyviä oireita, jotka liittyvät munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Vaihetta kutsutaan nimellä premenopaussi eli esivaihdevuodet.


Omalla kokemuksella vuoto on vain lisääntynyt (se johtuu kyllä myös polyypeista)

ja rakkuloita munasarjoissa vielä kuitenkin muutamia. Nämä siis fyysisesti todettuja juttuja viime vuodelta, joilla vaikutusta omaan premenopaussiin.

Ja osalla saattaa olla ettei muutoksia edes tässä vaiheessa vielä huomaa tai tunnista ehkä ollenkaan.

 


Kohti oireistoa sitten..


Jälleen muistutan, että nämä oireet joita tässä käyn, voi liittyä muihinkin haasteisiin kuin vaihdevuosiin. Mutta yleisesti juuri näitä alla olevia liitetään myös vaihdevuosi ”oireistoon”.


Eli mitä siinä voi mahdollisesti nousta esiin;

Hormonit kun heittelevät niin PMS-tyyppiset oireet voivat nousta huomioon; turvotusta, rintojen arkuutta ja päänsärkyä. Koska hormoneilla on vaikutusta tunteisiin.. Itkua, kiukkua jne. Onko tämä nyt sitä keski-ikäisten kiukuttelua? Luulen että sitä ei ainakaan kannata ääneen sanoa (omasta kokemuksesta 😊).

Jälleen kun estrogeenin määrä alkaa vähentyä, joillekin naisille se tuo kuumia aaltoja ja hikoilua. Ja tietysti useasti yöllä, joka puolestaan aiheuttaa väsymystä (joka saattaa taas lisätä ärtyisyyttä). Itse olen ollut aina huono hikoilemaan, joten olen ollut aivan ihmeissäni kun aalto iskee, ja tekisi mieli heittää kaikki vaatteet pois 😉

Joskus se voi tuoda myös sydämen tykyttelyä tai muljahteluja. Vaarattomia nämäkin, mutta miten inhottavalle ne tuntuvat..

Muita yleisiä oireita voivat olla kuivuus, kutina ja yhdyntäkivut.

 


Mitäs sitä itse voisi menopaussin kanssa sitten tehdä?


En puutu millään tavalla hormoni hoitoihin tai muuhun lääketieteelliseen, kun en lääkäri ole. Niistä ehdottomasti keskustele osaavan ammattitaitoisen asiantuntijan kanssa.

Mutta miten sitä muuten voisi itseään hoitaa tällaisessa hieman ehkä jopa epämiellyttävienkin tuntemusten keskellä.


Huomiota enemmän ravintoon ja säännölliseen liikuntaan! Jooga <3


Vältä runsasta kahvinjuontia, voimakkaasti maustettua ruokaa ja tupakointia, jotka pahentavat vaihdevuosioireita.

Ei tietysti yllätä että liike on lääke. Vaikka rauhallistakin pidempi kestoista kävelyäkin, mutta kevyt kuntosalikin olisi hyvä keholle tässä kohdin.

Ja se jooga, myös ihan kaikki mielen harjoitukset, lempeys itselle ja keholle sekä muutoksillekin.


Mutta miten lähteä? Ei huvita.. Ehkäpä joku ystävä tai samaa kokeva?


 

Takaisin omiin huomioihin


Itselläni tietä lähti avaamaan oikeasti asiasta kiinnostunut gynekologi.


Toisena oli oireiden hyväksyminen ja itsensä hoitaminen. Tähän auttoi ehdottomasti myös Menopaussin sydän kurssi (ISO suositus Kirsi Saivonsalmi). Koska jo se että asioista voi jakaa, samaa kokeneiden kanssa, on paljon enemmän kuin lukea tai ottaa selvää muuta reittiä. Eli jakaminen, puhuminen ja kuuleminen; vertaistuki <3 Todella tärkeää.


Jooga ja mindfulness, läsnäolo tälle hetkelle. Jälleen lisää hyväksymistä.

Itse monesti yhdistelen omassa harjoituksessa yiniä ja restoratiivista joogaa. Hyvin hidasta ja itseään kuuntelevaa sekä hyväksyvää. Lempeyttä, lempeyttä, lempeyttä <3

Ja vielä saatan lopettaa harjoituksen mindfulnesiin.

Liikuntaan muuten minulla ohjaa päivittäin koirat, onneksi!! Koska itsellä työ on aikataulullisesti haastavaa harrastaa ystävien kanssa. Suurin osa on kotona kun itse töissä ja toisinpäin.


Mutta koska se jakaminenkin on tärkeää, niin ajattelin ihan jo täältä omistakin lähtökohdista asti ja naiseudenpiirien vetäjänäkin. Että mitä jos otettaisiin pieni oma ryhmä!

Joogailuun, läsnäoloon ja jutusteluun. Sinulla ei tarvitse välttämättä olla vielä esivaihdevuosia tai menopaussia meneillään, mutta jos koet rauhallisen harjoittelun ja asioiden jakamisen pienessä ryhmässä tarpeelliseksi. Niin kutsun sinut mukaan <3

 


Pien ryhmä tulossa kevääseen


Voit ilmoittautua minulle jo tässäkin kohdin jos haluat osallistua sopivan päivän suunnitteluun? Mutta tällä tietoa se on perjantai koska se vielä vapaa.

Ei joka perjantai, vaan vaikkapa kerran kuussa.

Osallistujia max 6; luottamus ja rauha, on ryhmässä tärkeää. Se että saat tulla kuulluksi, se että saat tehdä harjoituksia täysin omassa kuplassasi.

Ja harjoitukset vaihtelisivat, ja aikaa otetaan sopivasti. Mitäs sanot??

Kutsuiko tämä sinua? <3


 

Minun on jaettava tähän loppuun vielä Kirsi Saivonsalmen teksti, joka kertoo niiiiin paljon <3

”Laske kämmen sydämellesi, tunne kämmenen lämpö, tunne sydämen syke.

Sydän on nyt silmäsi. Katso itseäsi sydämelläsi, katso muita ja maailmaa sydämelläsi, älä silmilläsi tai aivoillasi.

Tämän hetken verran ole läsnä näin. Miksi kiirehtisit, kun elämän puolivälissä tapahtuu niin paljon kehossasi, mielessäsi?

Tehtäväsi elämässä on olla läsnä hetken verran kerrallaan ja löytää täällä olemisen tarkoituksesi

- sydämelläsi.”

Kirsi Saivonsalmi 2023

 


Lempeyttä päivääsi <3

Riikka

 

Tekstit jotka olivat kirjoituksissa tukena, löytyvät täältä;

70 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2_Post
bottom of page